Black Music Festival: 40 concerts en 23 dies


XAVIER CASTILL

El Black Music Festival inaugurarà divendres vinent a La Mirona, amb el cantant anglès Myles Sanko i el català Frank Knurf, la catorzena edició, que inclourà un total de 40 concerts i nou activitats paral·leles en 23 dies, fins al 21 de març, en diferents escenaris de Salt, Girona, Bescanó i Fornells de la Selva. El festival, organitzat per RGB, intensifica en aquesta edició l'aposta pel carrer, iniciada l'any passat, amb diversos concerts gratuïts que tindran lloc sobretot a la plaça Independència de Girona, el cap de setmana del 7 i 8 de març. Hi haurà, per exemple, tres concertsvermut –un dels quals també a la plaça del Pou Rodó– i dues propostes familiars, dins del Petit Black Music, que s'han preparat expressament per al festival: una proposta molt interactiva del saxofonista Llibert Fortuny i una nova producció gironina, a càrrec dels Blues Brothers Kids –els músics Pau Morales i Marcelo Masciadri i l'actriu Mariàngels Buisac–, que resumiran la història de la música negra en un petit i divertit viatge. El Petit Black Music es completarà amb un tast d'instruments per a totes les edats, el 14 de març a la plaça Salvador Espriu.

Presentat ahir pel seu director, Jordi Planagumà, acompanyat a la taula pels alcaldes de Salt i Girona i pel vicepresident de la Diputació Xavier Soy, el Black Music 2015 té un pressupost de 180.000 euros i espera superar els 18.000 assistents de l'any passat. Al costat de destacades figueres internacionals, com ara el saxofonista Maceo Parker –que treballarà durant tota una setmana amb la big band Girona Jazz Project–, Eli PaperboyReed, el combatiu grup californià The Coup, el baixista camerunès Richard Bona i el clàssic delreggae Nereus Joseph, en aquesta edició del festival destaca un percentatge: un 70% d'artistes catalans. Una bona mostra de com han anat creixent amb els anys tant la quantitat com la qualitat dels músics catalans dedicats a la música negra són el mig centenar de candidates que es van presentar al concurs per triar la quarta cantant de l'espectacle Soules, una producció pròpia del festival amb la Black Music Band dirigida per Nito Figueras, per homenatjar les grans veus femenines del soul. La seleccionada, Alba Pérez, cantarà amb Txell Sust, Sandra Fern i Marina BBface.

El Black Music, que ja es va presentar amb un concert a Barcelona i avui ho farà a Perpinyà –aquí vindran els nord-catalans Les Pneumatic Serenaders–, ha programat dues nits en complicitat amb dos festivals catalans més que comparteixen una certa filosofia amb el BMF: seran la Nit Cruïlla Barcelona, amb EliPaperboy Reed i Flamingo Tours, i la Nit Í-Taca Cultura, protagonitzada per The Coup i La Senyoreta Descalça, en la qual es vendran pomes com a entrades, amb un 4% d'IVA, per la salut de la cultura i contra “el govern del PP, que no ens dóna cap mena d'esperança”, segons Planagumà. El BMF també col·labora amb la Societat de Blues de Girona i l'associació de reggae Rise Up.