13th Magic Skull guanya el concurs del FIB i Radio 3


Punt Diari - XAVIER CASTILLON

Foto: PAU BRUGUERA I CRISTIAN GARCIA.
El grup palafrugellenc empata amb Le Parody a Proyecto Demo i tots dos aniran a Benicàssim i a ‘Los conciertos de Radio 3'
Demà tocarà en la cloenda de Territori Underground, a La Mirona
 
El grup palafrugellenc de surf music instrumental 13th Magic Skull ha guanyat l'onzena edició del concurs estatal Proyecto Demo, coorganitzat pel Festival Internacional de Benicàssim i Radio 3, al qual s'han presentat uns 600 grups de tot l'Estat. 13th Magic Skull va arribar a la final juntament amb Le Parody i Los Reyes Catódicos.
Els vots del jurat es van repartir equitativament, quatre a quatre, entre 13th Magic Skull i el duet de folk electrònic Le Parody, en el primer empat de la història del concurs, i tots dos grups han estat premiats: gravaran una actuació per a l'espai televisiu Los conciertos de Radio 3 i actuaran en la pròxima edició del FIB, que tindrà lloc del 18 al 21 de juliol, amb The Killers, Arctic Monkeys, Queens Of The Stone Age, Primal Scream i Dizzee Rascal com a caps de cartell. Curiosament, el vot del públic, emès a través d'internet, va ser per al tercer grup semifinalista, Los Reyes Catódicos.
13th Magic Skull funciona des de l'abril del 2011, amb una aposta de risc: música surf instrumental amb arrels profundes en els anys seixanta. El grup està format pels músics palafrugellencs Adrià Castells, baix; Jordi Anticó, guitarra; Lluís Català, bateria, i Quim Garcia, guitarra, procedents d'altres formacions com ara The Gruixut's, Rock & Roll Brothers, The Educators i Callahans. El nom del grup prové de la mitologia precolombina, potser maia o asteca, i fa referència a l'existència de 13 enigmàtiques calaveres de vidre repartides pel món que, un cop reunides, provocaran grans canvis en la humanitat. 13th Magic Skull seria, per tant, la tretzena calavera, la determinant. A més, el nom és també una connexió amb les terres de Mèxic i el sud de Califòrnia, on el grup ha trobat bona part dels seus referents musicals i estètics.
De moment, 13th Magic Skull ha publicat una maqueta amb cinc temes: tres composicions pròpies, Chinese cowboy, Cel rogent, kill'em all i Twistin massai, i dues versions, Funnel of love, de Wanda Jackson, i Blue moon baby, de Dave Diddle Day, recuperada per The Cramps. L'objectiu del grup és gravar el seu primer disc a la tardor. Ja que es diuen 13th Magic Skull i som al 2013, tenen clar que inclourà 13 cançons, totes originals. L'editaran pel seu compte i, si pot ser, també en vinil.
 
Territori Underground
13th Magic Skull actuarà demà a La Mirona de Salt en el concert de cloenda del primer circuit Territori Underground, impulsat per les associacions musicals Orella Activa de Girona, El Mini d'Olot, TZVR de Sant Feliu de Guíxols, Inkieta de Figueres i Soroll de Vidreres. El concert de demà (22 h, 6 euros) inclourà també The Rippers, Illinoise i The Qüits.
El 15 de juny, 13th Magic Skull tocarà a la Nit de Bosc a Can Puig de Banyoles, i el 29 de juny al Big Ass Summer Fest (BASF) de Bigues i Riells, amb The Whip i altres grups. El 29 d'agost seran al Marula Café de Barcelona.