El Black Music ho pinta tot de negre


Punt Diari - XAVIER CASTILL

La dotzena edicio del Black Music Festival s'inaugura avui a la sala La Mirona de Salt amb les actuacions de Sara Pi i els francesos Shaolin Temple Defenders. El festival ha programat unes 40 activitats, sobretot a Salt i Girona, entre les quals destaquen els concerts de Mick Taylor, The Impressions i The Brand New Heavies. El negre i tots els seus matisos

 

La dotzena edició del Black Music Festival de Salt i Girona inicia aquest divendres un intens programa d'activitats que s'allargarà durant tot un mes, fins al 6 d'abril. Després dels concerts de presentació del festival que van tenir lloc el mes passat a Perpinyà i a Barcelona, el Black Music s'inaugura oficialment aquesta nit a La Mirona de Salt, amb les actuacions de la cantant barcelonina Sara Pi i del grup francès Shaolin Temple Defenders, en un bon programa doble de soul i funk. En total, el festival ha programat unes quaranta activitats, entre concerts, espectacles familiars, tallers i classes magistrals, que es desenvoluparan en una dotzena d'espais, sobretot de Salt i Girona, però també de Figueres i Bescanó.

La sala saltenca La Mirona, que acaba de ser elegida com a millor espai de concerts de Catalunya segons els lectors de la revista Enderrock, tornarà a ser l'escenari principal del Black Music. A La Mirona, hi actuarà per exemple, el divendres 8 de març, el bluesman britànic, Mick Taylor, guitarrista dels Bluesbreakers de John Mayall (1966-1969) i de The Rolling Stones (1969-1975). En edicions anteriors del Black Music ja han actuat al mateix escenari el mestre Mayall i altres dos músics vinculats als Stones, el baixista Bill Wyman i el teclista Billy Preston, que va col·laborar amb la banda en el període en què Taylor n'era el guitarra solista.

Les altres dues grans apostes internacionals del Black Music en aquesta edició són els britànics The Brand New Heavies (15 de març), que a principis dels anys noranta van ser un dels grans valors de l'escena acid jazz londinenca; i encara més clàssics, The Impressions (22 de març), la banda on es va formar Curtis Mayfield i que, mig segle després de la seva fundació, continua activa com un dels grans valors inalterables del soul. Tots dos concerts tindran color local: com a teloner de TBNH hi haurà Marina BBface & The Beatroots, el grup de l'excantant de The Pepper Pots, formació gironina que, pel seu alt nivell instrumental, ha estat triada com a banda d'acompanyament de The Impressions.

Molt més jove que els gairebé octogenaris líders de The Impressions és la rapper francesa d'origen argentí Keny Arkana, nascuda el 1982 a Boulogne-Billancourt i membre del col·lectiu La Rage du Peuple: la ràbia del poble. El seu últim disc es titula Tout tourne autour du soleil, tot gira al voltant del sol. Keny Arkana actuarà el dissabte, dia 23 de març, a La Mirona amb el grup català At-Versaris, en una nit que certifica l'agermanament entre el Black Music i el festival Cruïlla Barcelona.

Una setmana després, el divendres 29 de març, tindrà lloc a La Mirona la Nit Blackcelona, protagonitzada per grups i discjòqueis que formen part d'aquest col·lectiu barceloní de difusió de la música negra. Concretament hi actuaran The Black Beltones, Electric Gozarela, Dj Boogaloo Investigator i Dj Txarnego.

La suite de Raynald Colom

El trompetista Raynald Colom estrenarà en el Black Music un espectacle titulat We still insist, que reunirà quinze músics a l'Auditori de Girona, el 16 de març. Es tracta d'una suite en quatre moviments inspirada en el gran llegat de la música negra americana. Hi participaran un quintet de vent, un quartet de corda, un pianista, un guitarrista, un contrabaixista, un bateria, un discjòquei i, entres les veus, també hi haurà unrapper o MC.

Una altra col·laboració interessant, i gairebé inèdita, serà la que establiran el guitarrista i cantant madrileny Josele Santiago (Los Enemigos) i el grup català Very Pomelo, liderat pel guitarrista Xarim Aresté, que va formar part de Sopa de Cabra en la seva última gira. Josele i Very Pomelo van intercanviar repertoris per primera vegada la tardor passada en el cicle Connexions, de Barcelona, i la química entre ells va ser tan gran que han decidit repetir l'experiència a La Mirona, el dissabte 9 de març.

El Teatre de Bescanó, famós ja en el món sencer per haver venut pastanagues contra la pujada de l'IVA a la cultura, participarà en el Black Music Festival amb tres concerts: la Sant Andreu Jazz Band hi actuarà el 10 de març –el dia 6 es podrà veure al cinema Truffaut la seva pel·lícula, A film about kids and music–; la Big Mama celebrarà 25 anys de carrera amb el Taller de Músics Allstars, el 23 de març, i el guitarrista Amadeu Casas hi actuarà el 5 d'abril.

 

12è black music festival
De l'1 de març al 6 d'abril del 2013
Artistes destacats: Mick Taylor Band, The Impressions, The Brand New Heavies, Keny Arkana, Raynald Colom, Amadeu Casas
Mestres
Diversos músics aprofitaran el seu pas pel festival per fer masterclasses a l'Espai Marfà de Girona: Mikkel Ploug (el 9 de març), Raynald Colom (16/3) i el teclista Julio Lobos (16/3). També s'hi farà un stage de lindy hop, el 23 de març.
Petit Black Music
El festival presenta un nou bloc d'espectacles familiars, amb tres propostes: El Black Music de Jordi Tonietti (9/3); el taller de gospel T'enCANTarà (17/3), i El viatge de la Hope (23/3).