Comença el Festival de Jazz de Girona.


Gironit.com

Cartell Festival de Jazz de Girona 2011
Del 15 al 30 de setembre el festival pretén esdevenir una finestra oberta a l’avantguarda de les escenes catalana, europea i nord-americana amb una vintena de propostes

La jornada Jazz al Migdia oferirà els concerts de dues big bands de joves estudiants i dues formacions especialment adreçades als balladors de Lindy Hop

L’actuació en exclusiva del quartet d’Alexis Cuadrado, l’únic concert de piano solo durant aquesta gira de Brad Mehldau a l’Estat espanyol i la Jornada Jazz al Migdia són els principals reclams de la primera setmana del Festival de Jazz de Girona. Del 15 al 30 de setembre, el festival ha programat una vintena d’actuacions amb una aposta ferma cap a la modernitat i els nous llenguatges i la voluntat d’esdevenir una finestra oberta a l’avantguarda de les escenes catalana, europea i nord-americana.

L’encarregat de donar el tret de sortida d’aquesta nova edició del Festival de Jazz de Girona, el dijous 15 de setembre, a la Sala La Planeta, serà el català resident als Estats Units Alexis Cuadrado. Pioner en la ja reconeguda connexió jazzística entre Barcelona i Nova York i un dels músics actius i sol·licitats de l’escena jazzística novaiorquesa, oferirà la seva única actuació a l’Estat espanyol en el marc del festival, acompanyat del seu quartet, format per Gorka Benítez (saxo), Dani Pérez (guitarra) i David Xirgu (bateria). Abans de la seva actuació, el grup Psicolab Quintet, una de les dues formacions guanyadors del Jazz Fringe 11, mostraran el seu treball a partir d’un repertori de composicions i arranjaments propis amb influències diverses, tant del món del jazz com d’altres estils.

El divendres 16 de setembre s’inauguraran dues exposicions que es podran veure durant tot el festival. Per una banda, Pintant Jazz, una mostra que explora aquest gènere musical a través d’una sèrie d’escultures i obres pictòriques dels artistes Pau Morales i Xavier Clarés, i que es podrà veure a la galeria Encant de Girona. Durant la inauguració, a les 17 h, es podrà escoltar el jazz de Hop’s Trio. D’altra banda, Els Jardins de la Mercè acolliran l’exposició Fèminazz, un monogràfic de trenta imatges en blanc i negre de cantants i instrumentistes de jazz femenines del reconegut fotògraf barceloní Joan Cortès. S’inaugurarà a les 20 h amb l’actuació d’Oriol Casadevall & Marcel·lí Bayer. 

L’endemà, a les 18:30 h, la Rambla de Girona s’omplirà de jazz, funk, samba, ritmes africans, jazz llatí... de la mà de Guim G. Balasch i La petita gran troupe. Una formació al voltant d’un dels músics més destacats del que es pot denominar com a “segona onada” de jazzmen del nostre país, el saxofonista Guim Garcia Balasch.


Finalment, el diumenge 18 de setembre serà un dels dies forts del festival. S’iniciarà al parc del  Migdia on, per primera vegada, tindrà lloc la jornada Jazz al Migdia, en què es podrà comprovar que la música jazz ha arrelat i creix amb força a casa nostra. A partir de les 12 h hi passaran quatre formacions: dues big bands de joves estudiants (Orquestra Jove de la Selva i Jove Big Band de Girona) i dues formacions especialment pensades per als balladors de Lindy Hop: Hop’s Trio i Sandy River Jazz Band. Al vespre, a les 20 h, l’Auditori de  Girona acollirà un dels artistes més destacats de l’escena internacional: el músic nord-americà Brad Mehldau, considerat com un dels pianistes més extraordinaris que ha donat el jazz en molts anys i que arribarà a Girona, cinc anys després d’actuar-hi en format trio, per mostrar la que per a molts és la seva faceta més sublim: el piano solo. Serà l’única actuació d’aquest format que realitzarà a l’Estat espanyol durant aquesta gira. Un concert que substituirà el del Benny Golson Quartet, que ha cancel·lat tota la seva gira europea per un problema amb el visat. 

El festival continuarà fins al 30 de setembre, amb propostes d’estils, formacions i sonoritats molt diferents, amb la voluntat d’acostar el jazz a tothom. Una voluntat reforçada per la gratuïtat de més del 65% de les actuacions, i la resta amb entrades que van dels 5 als 20 euros. Les entrades anticipades per als concerts de l’Auditori de Girona i la Sala La Planeta ja es poden adquirir a través del ServiCaixa o a partir del dia 15 de setembre a les taquilles de l’SMTA.