Miguel Poveda, cap de cartell del Portalblau


Ajuntament de l'Escala

 Les entrades dels concerts de pagament ja són a la venda

El badaloní Miguel Poveda, una de les grans figures del flamenc contemporani, serà el cap de cartell de la tercera edició del Portalblau-Festival de Músiques i Arts de la Mediterrània, que aquest any recupera el recentment restaurat Fòrum romà d’Empúries com a escenari. Poveda, presentarà el disc Coplas del querer, que va rebre els premis a millor àlbum i millors arranjaments en l’última festa de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències de la Cultura. Compta amb l’acompanyament i els arranjaments de Joan Albert Amargós al piano i de Juan Gómez Chicuelo a la guitarra. A Empúries actuarà el dissabte 14 d’agost amb una formació que completen Olvido Lanza (violí), Guillermo Prats (contrabaix), Julián Sánchez (trompeta), Antonio Coronel (bateria), Paquito González (percussions) i Luis Cantarote i Carlos Grilo (palmas).


Seguint amb la seva vocació cultural i oberta a la Mediterrània, Portalblau s’obre aquest any a la col·laboració amb Istanbul com a ciutat europea de la cultura programant una de les danses més espectaculars com és la que ofereixen els dervitxos giròvags, proclamats Patrimoni de la Humanitat el 2005. És un espectacle en què s’uneixen la música, la dansa i l’espiritualitat d’un ritual amb segles de tradició. Galata Mevlevi Ensemble actuarà també al Fòrum romà d’Empúries, sota la direcció del mestre de cerimònies Al Nail Kesova, mostrant al públic del Portalblau la bellesa i l’espiritualitat de la Sema (el ritual del ball dels girs) i la tradició de la música mevlevi. Prèviament es farà una taula rodona sobre el món cultural turc.

Aposta qualitativa
El festival fa una important aposta qualitativa aquest any, tant pel que fa als escenaris com en la programació. En aquesta línia, es millorarà l’espai del públic en els espectacles de la Mar d’en Manassa, que passarà a ser un recinte tancat durant els concerts. Per aquest escenari hi passaran tres grans artistes dels Països Catalans: Sílvia Pérez Cruz, Cris Juanico i Quimi Portet.


Sílvia Pérez Cruz
ja va ser al Portalblau l’any passat, obrint el concert de Rim Banna. Després d’uns anys col·laborant amb els projectes i els artistes més diversos, l’artista presenta ara el seu projecte més personal i estrena a l’Escala una formació per embolcallar i mostrar les seves pròpies composicions.


Cris Juanico
presentarà a l’Escala les cançons del disc Pedres que rallen, acompanyat pels músics de les seves èpoques més roqueres, els mags del Binigall. No hi faltaran tampoc cançons del seu pas per Ja t’ho diré o Menaix a Truà.


Quimi Portet
presenta el seu disc Viatge a Montserrat i repassarà la seva trajectòria en solitari.


Com en les anteriors edicions, en el festival hi ha representats artistes de les quatre ribes de la mediterrània. L’est i l’oest queden representades pels artistes detallats amb anterioritat. Pel que fa referència a la riba sud, aquest any participarà al Portalblau Neila Benbey, amb la seva música popular algeriana, adaptada amb molta originalitat al segle XXI per la seva peculiar banda de fusió mediterrània. L’espectacle consta d’una primera part més intimista i mística i d’una segona enfocada més a fer ballar.


En representació de la riba nord de la Mediterrània, un reconegut artista italià en el món de la tarantel·la, Antonio Castrignanò, tot un ídol a la regió de Salento i més concretament en els entorns del festival Notte della Taranta.


Tant Benbey com Castrignanò actuaran en el tercer escenari que tindrà aquesta edició del festival, la plaça Víctor Català.

Entrades a la venda
Aquesta setmana s’han posat a la venda, a través del Servicaixa, les entrades per als concerts de pagament (Miguel Poveda, Galata Mevlevi Ensemble, Sílvia Pérez, Cris Juanico i Quimi Portet).